månadsarkiv: juni 2021

Födelsedag, eldningsförbud, vind och sol

Familjens minsting hade födelsedag och önskade grillning vilket kunde tillgodoses genom att vi stannade i hamnen på fredagen. Nu är eldningsförbud utfärdat så grillning i skärgården får vi avhålla oss ifrån. Det utlovades hårda sydliga vindar på kvällen och natten mot söndag. Eftersom fredagen spenderades i hamnen lämnade vi bryggan hyfsat tidigt för att komma ut skapligt och hitta en bra vik. En härlig segling med några märkliga lyft och kryssandet kunde skjutas framåt ganska länge. När sedan vinden avtog puttrade vi sista halvtimmen.

Stekande av vintervita kroppar i solen och premiär på årets inköp: en SUP. Stor succé! Elaka vindar har snurrat runt vattnet så temperaturen var runt 13 grader. Luften däremot mycket behaglig jämfört med södra Sverige just nu där vi ser temperaturer på uppåt 33-34.

Söndagen bjöd på fantastisk segling och spinnakern fick sitta uppe i drygt ett par timmar. Hemmavid var det olidligt varmt..

Helgen före helgen före midsommar

Lämnade bryggan sent fredag och fick en härlig halvvind i solnedgången. Hittade en kompisbåt i en skyddad vik och sov gott. På lördagen skulle vinden öka och vrida så det blev till att flytta några sjömil och krypa in i en ny vik. Märkte knappt av vinden och av det utlovade regnet blev det nästan inget. En till kamrat anslöt och på söndag fm ännu en. Återresan bjöd på kryss i ömsom hårda och ömsom knappt några vindar. Brytigt och bråkigt.

Premiär 2021

Årets utsegling till sommarhamnen bjöd på lite väl fisiga vindar på lördagen, fick åka spinnaker en liten bit i alla fall. På söndagen var det ren propaganda. Fick göra ett lyft på hela dagen så två slag. Ungefär sista 8 distansen fick blåsan sitta uppe. Temperaturerna ska vi inte klaga på även om det kylde lite i vinden på söndagen. Bad bägge dagarna och 20+ grader i vattnet.

Uppdateringar 2021

Lite av det som gjorts med båten inför säsongen 2021:

Ombyggd roderkonstruktion. Bortlejt.. Helt omgjort med Jefa-lager, upplastat rör, roderlägesstopp och omgjord topplåt.

Lagt igen avluftning septi och flyttat till strax under relingen. Den kulventilen fungerade inte visade det sig vid borttagandet.

Lagt igen genomföringen i navigationsstolen dvs utloppet handfat och byggt ihop denna med spolning till toaletten (en genomföring mindre).

Alla genomföringar (alla 2) bytta till flushade.

Självlänsen plastad och flyttad till mitt under badbryggan på akterspegeln.

Avgasgenomföringen plastad och flyttad till styrbordsidan. Tycker om att se att det kommer kylvatten.

Hela botten renskrapad inkllusive kölen ner till gelcoat/järn. Kölen grundad med två lager Owatrol CIP. 6 lager Hempel High Protect II, primer Hempel light primer och två lager Hempel Hard racing.

Nytt storsegel UK X-drive carbon, 4 fullattor, 2 rev.

Akterstagslatta Seldén medium (140 cm). Lite modifierad masttopp för att möjliggöra montage.

Ny lazybag/stackpack inkl. lazy-jacks från UK.

Nytt akterstag dyneema. 4:1 plus två kaskader.

Ny solpanel 55 W. Ny regulator Victron samt uttag för extra solpanel monterat i babords handsfack (till regulatorn, parallellt).

Knipknapar vid vincharna bytt till aluminium och skruvat dit en till.

Värmare Eberspäcker 4kW luftvärmare i fastlaminerad ”skyddsbur” för att hålla undan segel från installationen. Kvarstår att skydda lite slang.

Ny GPS dvs ny hållare och kabeldragning.

Ladduttag på luckgaraget. Hade ett gammalt hål där, nu kan man ladda telefoner istället 2x USB.

Flyttat tank. Svetsat på ett ytterligare fästöra för att möjliggöra flytt av tank till styrbordsidan då ny motorn är spegelvänd. Nytt litet skott och flytt av ljuddämpare, gaswire, växelwire, bränsleslang från tank till motor. Ny isolering.

Monterat manlucka på bränsletank.

Bytt bränsleslang påfyllning. Den gamla var knappast klassad för diesel..

Bytt kran vid diskho och kompletterat med sjövatten vid diskhon. Kommer spara vatten…

Monterat fallbox till fockfallet istället för brytblocket som satt där innan.

Nytt fockfall samt spinnakerfall.

Återstår några små detaljer, pillar med nya durkar i akre stuven.. infästningen till akterstaget ska justeras. Och lite annat smått och gott.