månadsarkiv: november 2020

Öland del 1

Avfärd från Visby i gryningen. Fortsatt hyfsat hårda sydliga vindar och rejält med sjö. Körde Genua längs med Gotlands västkust och fick kämpa för att hålla höjden. Lite annorlunda att kryssa på havet. 3 slag på 10 timmar och zoomläge 12 M på plotter..

Gott om plats i Byxelkroks nyutbyggda hamn. Stannade två nätter innan det blev Borgholm.

Roderlager 2

Arbetet fortskrider och det kommer bli bra det här. Ordentliga lager och lite dimensioner på grejerna. Stoppklackar för ändlägen hamnar synligt och akterstaget flyttas till hörnen. Bilder kommer när det är klart.

Visby

Hårda vindar fick oss att fundera lite över lämpligheten att gå över till Gotland. Ville gärna hinna träffa en kompis innan dom tänkte lämna ön så när prognosen lugnade sig till 7-9 så bestämde vi oss för att dra… Ut till gloet för att vila några timmar och då lämnade vi vid ca 22. Fick en fin halvvind ut på havet och båten gick fint i sjön. Barnet var lite drogat och somnade ganska fort. Lika fort slog sjösjukan till på Anna så överresan blev inte så trevlig för hennes del. Efter nån timme finns inte mycket kvar att spy upp så det var en stor lättnad när vi lagt till strax före 8 att få lite fast mark under fötterna.

Gotland är Gotland. Man kan inte annat än älska ön och Visby.

Semesterstart 2020

Semesterförberedelserna började lite i moll. Kompisbåten vi planerade hänga med en stund fick förhinder men det slutade med att vi lånade ett barn en vecka. Livet ombord är roligare för barn om det finns kompisar i närheten. Vi tackar för detta och avlämning planerades en vecka senare.

Rodret

När vi kom fram till Visby stod det nästan en liter vatten under motorn. Ganska snart misstänktes roderlagringen. Konstruktionen är tveksam från början tycker jag. En bussning, två o-ringar och en fettnippel. Läckaget eskalerade under sommaren. Vid segling och stillaliggande är det ingen fara då ligger genomföringen över vattenytan. När vi gick 20M motor rakt mot kuling hade vi 5 liter att pumpa ur. Det här jobbet lejer jag bort och hoppas på många problemfria år framöver. Rodret väger 66kg så man får vara lite försiktig när det ska bort…
Slipa, spackla och måla epoxy kan man göra själv.

Avgaser och självläns

Avgasutsläppet i aktern är kanske praktiskt och estetiskt korrekt men jag vill ha koll på att det kommer kylvatten. Planen är att ta upp en ny genomföring lågt på styrbordssidan. Självlänsen tänkte jat släppa ut på akterspegeln under badbryggan. Återstår att hitta snygga avgasgenomföringar.

Semester 2020

Sommaren 2020 seglade vi nästan 800 sjömil. Ska utveckla vår resa lite i efterhand med fina bilder så småningom: S:tAnna, Västervik, Visby, Byxelkrok, Borgholm, Kalmar, Borgholm, Byxelkrok, Tjust, Gryt, S:t Anna, Oxelösund, Trosa, Landsort, Utö, Nynäshamn, S:t Anna.. ungefär.

Kylskåp, Thermoprodukter och världsklass!

För att göra en lång historia lång.. I slutet av semestern sommaren 2019 när vi var på hemväg bestämde sig vår kyl för att lägga ner. Vi låg på Utö och det var rimligt nära till Nynäshamn och civilistationen. Det blev en resa med pendeltåget in till Erlandssons i Solna. Killen jag fick tag i visste inte ens att dom sålde kylaggregat men efter lite upplysning hittade han en isotherm med ASU, den modell jag ville ha. På kvällen inleddes operationen med installationen vilket får anses som mycket tacksamt när det satt en äldre isotherm sedan tidigare. Det tog ett par timmar innan lamporna lyste och jag kunde pusta ut. Efterföljande dag ute i naturen var hela boxen en isklump och på natten var det batteritorsk. Lättare felsökning utan resultat och resten av säsongen användes metoden slå på/slå av. Vintern fylldes av annat och detta föll i glömska. På vårens mässa tog jag kontakt med isotherm-representant som misstänkte att givaren på kylmagasinets baksida hamnat ur position. Detta kontrollerades och jag kunde inte se något konstigt. Sjösättningen närmade sig med stormsteg och jag skickade ett mail till Erlandssons. Förvisso utan kvitto men jag hade nog väntat mig någon liten reaktion. Nån vecka senare var båten i sjön och kvittot upphittat. Ny reklamation och denna gång med kvitto. Nu studsade mailet med vändande post vidare till Thermoprodukter i Kalmar och då började det hända saker. Först några frågor rörande hur felet uppenbarade sig och det skickades en ny temperaturregleringsenhet. Tyvärr var denna av fel modell pga missförstånd och ungefär följande utspelade sig inför midsommar: -Missat samtal från Thermoprodukter tisdag. -Jag ringer åter onsdag em på väg ner mot båten och möts av mobilsvar. -Mailar vid framkomsten att jag försökt ringa men att han verkar ha gått för dagen. -Får svar efter någon minut med: ”ring mig och ett mobilnummer” -Ringer när vi lämnat kaj. -”Var har du båten?” -”Nja.. men nu är jag på väg ut på sjön…” -”Ok, var är du imorgon?” -”Väggö, St Anna skärgård” -”Bra, jag kommer” -”Öhhh ok…” På utsatt tid kommer serviceribben in i viken. Jag beskriver felet och det konstateras att så där ska det inte vara. Styrenheten på kompressorn byts ut och efter nån kvart är ribben på väg bort. Sedan dess har allt fungerat klanderfritt. Jag kan inte nog rekommendera Thermoprodukter! Fantastisk service och känsla för kundens problem och situation! Det är så här man skaffar sig kunder på livstid!