månadsarkiv: juli 2019

Lökaö 0M

Hårda nordliga vindar och vi tänkte vänta ut ett regnväder men nu är det borta från prognosen. Helt annan luft. Temperaturen droppade säkert 10 grader i luften och 4 i vattnet. Läsa bok. Liten joggsväng på ön. Mycket stormfälld skog. Eldningsförbud och slut på grillandet utmanar kreativiteten. Idag korv stroganoff med ris till lunch och pytt i panna till middag. Riktigt gott som omväxling. Mycket Yatzy den här sommaren och det är inte vi vuxna som vinner..

Arholma – Lökaö 35M

När vi vaknade var det helt lugnt runt båten och det nattliga vridet hade kommit som utlovat. Bara och hissa och börja åka på den relativt kraftiga ostliga vinden. Förbi Kapellskär spetsade det till sig men vi tog inga slag fast det krävdes att vi tog ett par prickar på fel sida. Fick en lucka i alla stora båtar så inget krångel med såna heller. Det var av söderut i 6,5-7 knop när det öppnade sig lite. Man blir lite fartblind så när det gick under 6,5 lite för mycket åkte gennakern upp. Det är ju ingen tävling men det är alltid kul att gå lika fort (Eller snabbare) än större båtar. Testade lite med spinnakerbommen för att kunna visa lite segel när det plattade till sig. Hade varit bättre med spinnaren förstås… efter 35 sjömil ligger vi tryggt längst in i Österviken på Lökaö. Nu blir det blåsigare och busigare väder. Hade passat bra med en bastu men den är avstängd med hänvisning till det torra vädret.

Rödhamn – Arholma 33M

Ännu en dag när SMHI blåser oss. Var lovat 4-5 stadiga sekundmetrar från nord vilket passar utmärkt. Hissade 100 meter från bojen och smög ut genom passagen i måttliga 2 knop. Hissade spinnaren och siktade mot Nyhamn. Inte hände det mycket inte. Till en början pendlade mellan ett par knop eller 3. Andra timmen hade sina ljuspunkter uppåt 5. Sen dog allt. Låg och kluckade nån timme till. Sen vred det emot också. Fick knuffa en timme innan det kändes lönt att försöka segla igen. Nu var det bidevind och spinnaren gick inte att sätta. Mot slutet gick det riktigt fint och vi loggade 6 knop när Sverige började växa i horisonten. Hamnade på skärgårdsstiftelsens brygga i Ahlmansviken för att upptäcka Arholma. Vinden kluckade duktigt i rumpan men det väntades vrid till ost på natten så det fick vi leva med. Nu ökade det lite på kvällen så det kluckade ordentligt kan man säga… Vi somnade i alla fall.. Fin ö för övrigt men långt att promenera mellan de olika ställena. Det blev glass och handling borta vid handelsboden.

Mariehamn – Rödhamn 9M

En skön segling.. sådär 4-5 knop och ett par slag på slutet för att lirka in oss till rödhamn. Så fint här! Varmt i vattnet och lite fläkt annars hade vi dött. Sillunch, bad och sol. Promenad på röda klippor, radiomuséet förstås. Imorgon tillbaka till Sverige.

Norrpada – Mariehamn östra 41M

Väckning 03 för att nyttja den av SMHI utlovade 4-5 SV som skulle blåsa till kl åtta. Sen skulle det vrida och avta. Gissar att det blåste kanske 2 m/s nån timme. Vi låg med spinnaker och gjorde 1,5-2 knop innan den föll ihop och inte ville fylla mer. Gav upp och körde motor över ett spegelblankt Ålands hav. Kom fram och svalde en stor Hesburgare innan kapten sov ikapp några timmar medan övrig besättning (som passade på att sova under överfarten) gjorde stan och spelade minigolf.

Stora Nassa – Norrpada 13M

Norrpada har funnits på önskelistan några år och nu var det dags. Svag nordlig vind, hissade 200 meter från nattplatsen och letade oss ut från Nassa. Sen blev det kryss. Först 1,5 knop. Sen 2. En stund över 3 innan det dog helt. Låg och kluckade nån halvtimme, passade på att bada, innan Penta fick knuffa. 300M på plottern och snart 20 timmar på motorn. Över 20 gr i viken och äntligen egen klippa! Inga fendrar haha. Såg förresten röken från branden i Norrtälje (färgaffären).

Sandhamn 0M

Morgonjogg. Tvättork. Handla. Titta på folk och båtar. Känner viss hatkärlek. Visst är ön fin men det är så mycket som inte funkar. 150 kr för att köra en tvättmaskin, ja EN, vattnet funkar inte.. kul att se så många smyga, eller inte smyga, med dunkar och flaskor för att fylla sina tankar. Affären är kass, inte konstigt Coop satsat på leverans hit. Mathem var där också.. Nåja. Minnet är kort, vi kommer säkert tillbaks.

Hallskär – Sandhamn 10M

Hallskär fortsätter att ankartrassla. Sist vi var här fick vi kompisens ankarlina runt propellern, nu trasslade jag bara med ankare.. Lite av ett styrkepass att lyfta ett extra 10-15 kg plus kätting. Gick bra till slut och fick en jättefin halvvind till Sandhamn. Där är det ett elände. Hur mycket båtar som helst och hopplöst eländigt att få en plats. Är man stor och flådig motorbåt så är det fullservice. Som liten familjeseglare är man ointressant. Fick snurra i fem timmar innan man behagade förbarma sig över oss. Fin ö men gästhamnen lämnar mycket övrigt att önska. Väl inne åt vi extremt oprisvärda pizzor. Hade kunnat äta bark och tyckt det var gott. Nåja, promenad, tvätt och handling. Pulsen går nog ner..