månadsarkiv: juli 2018

Krokö – Fångö 34M

Först ett lite gropigt knöldjup i väldigt lätt vind. Mot slutet åkte spinnaren upp och det blev lite bättre. Stadig so som bar hela vägen till Jungfruskär. Lade till och badade i vattnet som var 25,5 grader! Det stora fartyget som gått på grund lossnade idag och olja läckte ut. Sos alarm skickade ut mass-sms och varnade för att olja drev mot land. Kändes mindre bra så vi drog vidare. Jag märkte det inte mer än att det luktade konstigt men kompisbåten noterade att vi seglade genom ett mindre oljebälte och det är svarta prickar på båten. Fick en fin segling norrut och landade i stillheten på Fångö. Nu är vi ”hemma” igen..

Just nu är det mycket tråkigheter att läsa om Makassar Highway i pressen. Fartyget som transporterar bilar har haft en märklig kurs sedan Ölands norra udde. Uppgifter finns om att de gick närmare land för att få bättre mobiltäckning. Överstyrman var onykter. Dom dundrade upp på en grynna i 14 knop. Nu håller vi tummarna för att katastrofen kan begränsas. Det pratas om 14 ton olja i vattnet med risk för mer.

Krokö 0M

Tal om åska och lite bus så vi låg kvar. Prognosen sköts framåt och minskade. När det till slut kom var det inte många droppar och inte mycket muller heller. Årets första regndroppar på semestern räckte knappt för att blöta ner bladen på träden..

Visby – Krokö 53M

Det utlovades en stadig nordostlig vind på fredagen som kändes lämplig att åka på. Möjligen att det skulle öka lite onödigt mycket men när det blåser från rätt håll gör det ju mindre. Prognosen visade att det skulle börja dra lite vid 5 så för att inte behöva stånka motor så mycket lämnade vi bryggan 4.30. Nu behövdes det inte stånkas mer än ut ur hamnen. Hissade vi piren och genast gjorde vi nästan 4 knop. Satte gennaker och det tog inte lång tid innan det drog ordentligt. Vi hade mer halvvind än slör så gennakern fick sitta uppe hela vägen. Långa perioder låg vi runt 8 knop, stora delar på 7-7,5. Det högsta jag såg på Gpsen var 9,4 i en surf. Överresan tog ungefär 7,5 timme innan vi landade i en vik. Tystnad. Algfritt. 24 grader i vattnet. Efter lunchen somnade jag på däck…

Visby och Gotland

Trånga gränder, kyrkoruiner, shopping, restauranger.. Vi har verkligen fått ha det fantastiskt. Värmen ligger stadigt och folk är ute hela nätterna. Stekaren Olle har gjort sitt bästa för att hålla stämningen på topp i hela hamnen, sista kvällen försökte han täcka in hela Visby och det blev inte så bra.. Vi hyrde bil (vilket är en egen historia) och besökte Fårö, Langhammars, Ar, Blå Lagunen, Lauterhorn, Lickershamn med mera. Vi hann också med min barndoms stuga Gylebo och även min närmsta kollegas stuga (vilket numera är en helt annan helt overklig historia…)

Byxelkrok- Visby 47M

Vindar, vågor och väder är bra att ha lite koll inför större överfarter. Vi hade en hård väst (9-12) under natten som skulle avta vrida ner mot syd och so för att sedan öka igen. Viss oro i delar av besättningen när det tjöt i riggarna på kvällen. Vaknade strax före 4 och det blåste skapligt fortfarande. Stånkade ut rakt mot sjön och doppade hela nosen i varannan våg. Vid röda pricken drog vi upp storen och kunde falla av. Genast kändes allt bättre, båten blir stabil och gör fart genom vattnet. Rullade ut genuan till första revmarkeringen och vi gjorde 7-7,5 knop. Härlig segling i ottan en bra bit förbi Ölands norra udde. Sen lugnade sig vinden och vred ner mot syd men vågorna fanns kvar. Riktigt eländigt när det mest fladdrar och smäller om seglen. Till slut fick vi ge upp och starta maskineriet. Inte roligt att rulla runt i den bråkiga sjön. Ganska snabbt slog sjösjukan till på halva manskapet. Efter nån timme hade vinden vridit klart till sydost och ökade igen. Upp med tyget och nu blev det riktig propaganda. Slörade så det fräste om båten. Toppar över 8 och stadigt över 7 knop. Framme i Visby vid halv två och lyckades få en plats längst in vid trappan i folkvimlet, mycket trevligt. Pizzan smakade fantastisk och jag somnar ovaggad..

Byxelkrok 0M

Fm gick åt att lösa båtlogistik. Planen är visst att alla flyttar på en gång och djungelns lag råder. Vi hade tur och en båt på piren lämnade lagom när vi kom dit. Grannen, en 44-fotare gick efter en timme. Han hade det trångt och krångligt, först satt han i bojkättingen sen på grund. Men facit i hand kanske onödigt att gå så långt in… inte riktigt samma tryck i hamnen ikväll. Barnen på stranden och lite förberedelser inför morgondagen. Återigen en fantastisk varm och härlig dag!

Borgholm – Byxelkrok 30M

Tidig morgon och försöka hinna fram till Byxelkrok innan det var smetfullt. Det gick inte. Kom in före tolv men hamnen var proppfull. Fick lägga oss som fjärde båt långdkepps. Trist segling, motorn igång hela dagen och lite stöttning från focken. Sillunch, bada, middag i form av mega-macka och sen en härlig avslutning av kvällen på stenstranden. Oj vad jag gillar mitt Byxelkrok…

Kalmar – Borgholm 17M

Dags att vända norrut trots nordlig vind. Nu vet jag vilket skrutt det är att försöka kryssa i Kalmarsund… vågorna och strömmen gjorde att vi knappt kom framåt till slut. Bara att ge upp och låta Penta jobba. Hamnen helt full, ja det går alltid in en båt till.. Om det beror på att Danielsson startade sin rea idag eller om det var att GES spelar i ruinen låter vi vara osagt. Det var hos Danielsson jag spenderade besparingarna i alla fall.

Kalmar 0M

Förmiddagen blev meckardags. Svetten rann… bytte slang till handfatsavlopp och pumpen till toan. Det är ett smutsigt jobb men någon måste göra det.. I övrigt lite shopping och mest ta det piano. Fia fick en rejäl borre bakom båten.

Borgholm – Kalmar 18M

Drog i hamnen redan när vi klev upp. Drog ännu mer utanför piren när vi drog iväg. Skönt med nordliga vindar när man vill söderut. Bitvis ordentligt med både sjögång och vind. Långa stunder över 7 knop med högsta notering jag såg på 8,9. Ray orkar inte med att styra i sånt här väder så kapten fick jobba lite… Jättemysig gästhamn i Kalmar, känns som mitt u stan med 100 meter till donken och en galleria. Men en helt annan upplevelse än Oskarshamn, här har vi bara ett gemytligt folklivssurr. Byggnationerna har semesterstängt och orsaker bara lite mer trängsel i hamnen eftersom ena kajen är avstängd. Idag fyllde stordotter fjortis så det firades såklart!