månadsarkiv: juli 2017

Myrholmen – Oxelösund 16M

Inlägget från i förrgår har visst hakat upp sig. Har lite dålig uppkoppling. Här kommer texten utan bilder. 

​Fick något mysko missljud från maskineriet igår. Drevet är misstänkt. Kändes inte bra. Det var kvar i morse och det finns liksom inte så mycket att göra med drev… jag slog i en skvätt olja och sedan dess har jag inte hört något. Hoppas det håller ihop. 

Med detta i åtanke blev det så klart segling även om det var lite trångt i farleden. Bara genom hålet vid Stendörren knuffade vi med motorn. När prickarna står 40 meter från varandra så blir det trångt med både upphinnande och mötande båtar. Allt gick bra och det är en fröjd med snabba slag mellan stenar och grynnor. 

Lika fröjdefullt tyckte kanske inte den 50+fotare som i sin frustration stånkade motor i 6-7 knop ut i den yttre leden utanför Broken. Lät som en pistolskott när han satte kölen i graniten. Låg kvar en bra stund men sen tuffade han vidare. Hoppas båt och besättning klarade sig bra. 

Vi hade en fin kryss i 6-7 meter men det ökade under dagen och tydligen va byarna uppåt 13 på eftermiddagen. De som kom söderifrån hade haft en ganska stökig Bråvik. Hoppas den är lugnare i imorgon. Vi tänkte dra tidigt så det ska blåsa väst ett par timmar innan sydvästen tar över. 

Vi hann med handling och träffa släkt och förstås ett besök på Oxelösunds nya inneställe skärgårdsvåfflan. Ute på femöres gamla barnkolloni serveras både glassiga och matiga våfflor. Tar kanske någon kvart 20 minuter att promenera från gästhamnen men det är det värt.

Oxelösund – Fångö 40M

Uppstigning i ottan för att försöka utnyttja de västliga vindar SMHI pratade om skulle råda på förmiddagen. För att vara väst var det väldigt mycket syd om man säger så. Idiotkryss över Bråviken i bråkig sjö. Ett rev i storen och fock sen gick det som tåget. Såg inte många båtar första timmarna men lagom när det var dags att krångla sig förbi Lundarna och runt in mot Arkösund så fyllde det på förstås. 

Fortsätt kryss ner mot Jungfrusalen och vinden lättade så vi slog ut revet. Några slag till hann vi med innan vinden dog fullständigt. Vi låg i 0,0 och funderade på var den utlovade sydliga vinden med byar upp till 12-13 var någonstans. 

Puttrade motor förbi Kejsaren och ner mot Horvelsö och då kom minsann vinden. Hörde Inga missljud men vill inte utmana ödet och pressa för hårt. Körde hela vägen till Högholmarna och där är vi äntligen i hemmavatten. 

Enormt mycket båtar på väg norrut och så mycket båtar som vi sett de senaste dagarna har vi inte sett på hela sommaren. Inte helt enkelt att hitta trygg natthamn i dessa hårda vindar. Väldigt skönt med kamrater som ordnar den saken även om det innebar att vi fick fortsätta en bit till. 

Upp med seglen igen. Denna gång med två rev och så när det av i en hård kryss söderut. Hade väl 7 distans fågelvägen så det blev väl det dubbla med relingen i vattnet större delen av tiden. Strax före 17 kunde vi lägga till i en lugn lävik. Tyvärr försvann solen ungefär i samma veva men det bjuder vi på. I morgon har det lovats sol och då ligger vi still. 

Och ligga still är ungefär vad jag har tänkt göra sista semesterveckan. Rör oss kanske korta bitar för lite variation och bra läge men annars ska det bara solas, badas, läsas, ätas, drickas och ha det väldigt skönt. 

Utö – Myrholmen Ringsö 37M

Ovädret försvann och nu blåste det just inget istället. Gled sakta ut på en spetsig väst innan vi kunde vika nedåt på Mysingen. Vinden vred vackert med och ligga där och kryssa i under 1 knop föll visst inte besättningen i smaken. En bastu på Lacka framåt natten lockade inte tillräckligt för att jag till slut gav med mig och startade maskineriet. För första gången i sommar fick vi puttra en lång bit. Motorn var igång hela Mysingen. Det fyllde lite på slutet men då hade vi redan bestämt att gå yttervägen så vi gasade förbi idiotkryssandet. 

När vi äntligen fick vika av mot Landsort kunde Penta entledigas och vi seglade på en fin bidevind i 4-5 knop. Grymt mycket båtar på väg norrut eller i detta fallet österut. Jag fick säkert många hyllningar när jag kryssade igenom den trånga chikanen vid Öja. Stressnissar och köra motor… dom fick kryssa dom också. 

Sträckte bra över det öppna och gick över 5 knop hela vägen. Inne över land såg vi hela tiden fula moln och till och från hörde vi åska. När vi närmade oss Sävsundet kändes busvädret väl nära. Första fronten kom och vi behöll seglen uppe. Fortsatte på samma kurs men på andra bogen. Storen nästan helt utspilld och vi dånade fram i över 7 knop. Såg andra fronten och då var det dags att ta ner. Hann lagom få ner seglen och gasten (fru) under sprayhooden innan himlen öppnade sig på riktigt. Hårdare vind och regnet vräkte ner. Ett par åsksmällar i närheten och sedan var det förbi. Tycker inte om åska på sjön. 

Vindarna verkar inte veta hur dom ska blåsa. Vi har lagt oss för syd vilket prognosen säger men nu blåser det kanske 2 m/s nord istället… kluck kluck…

Idag har vi tyvärr sett alger i otäcka mängder. På utsidan Utö igår såg vi bruna partier annars har vi inte sett ner än lite bös i vattnet någon enstaka gång t.ex på Bullerö. Idag seglade vi genom äcklig brun sörja flera gånger som man verkligen inte vill bada i. Bakom båten nu är vattnet både klart och badvarmt. 

Utö liggdag 0M

SMHI lovade busväder i form av hårda vindar. Vrid och regn. Vi planerade att hänga i bryggan här och vänta ut vädret. Först sköts det framåt och sen försvann det mesta av allting. Nu blir det litet vrid i natt men istället för 17 m/s så pratas det om 7. Stor skillnad. 

Vi bokade tvättstuga och passade på att upptäcka ön till fots. Gick på museum om Utös gruvbrytning och sedan över ön till andra sidan. Många häftiga formationer i berget. Utö har en rik historia inte bara för sina gruvor utan även som badort och däremellan rysshärjningar. 

Showen i hamnen fortsatte även idag. Fullt hela dagen, åker en båt så ligger en ny och snurrar. Några krokar i varandras ankare och då blir det lite körigt i vinden. Ankarbotten är mycket bra så grundtipset är att tänka att man lägger så kort ankarlina som man kan föreställa sig och sen korta ner det med en tredjedel. Då blir det lagom. Du slipper sitta med hjärtat i halsgropen av alla som åker precis bakom sin akter och båten ligger kvar ändå. 


Bullerö – Utö 23M

Hårda nordvindar fortsätter. Bra för oss som ska söderut men värst vad det ska blåsa. Väl platt på kursen gjorde att jag låg och skar för att inte riskera några slänggippar då det gick en del sjö. Färden gick över de yttre fjärdarna där det inte finns några prickar men väl en del grynnor och andra läskigheter. Efter en 5-6 gippar vek vi inåt och sjön avtog. 

Sjöräddningen var i farten med både helikopter och båt men vi hörde inget på VHFen. Hoppas det löste sig. 

Utö är minst sagt kaos. Massor med trafik och många vill ha plats. Kompisarna som tittade in någon timme före oss tyckte det var för dragit och trångt så dom valde att gå vidare mot Nynäshamn. Vår stordotter hade Utö som enda semesterönskemål så vi gick in och lyckades få en utmärkt plats direkt. Inte längst in där det är som smalast utan lagom där det breddar lite och dessutom i lä. Nu sitter vi på första parkett och tittar när stundtals tiotals båtar snurrar och letar platser. 

Österviken – Bullerö 15M

Morgonen var grå när man tittade ut men det ordnade upp sig senare. Gått om plats i viken så drog oss ut utan att starta motorn. Drog upp ankaret. Rullade ut focken. Lite fart. Vända upp mot vinden och upp med storen och falla av. Allt flöt perfekt och känslan är så goo… 

Ganska platt och väldigt lätt genom det trånga spåret ner mot Sandhamn. När vi var igenom kunde jag inte hålla mig längre utan vi hissade spinnare. Det ökade och brantade på över fjärden. Bommen stack ett par gånger.. eller 5. Måste fixa en nedhal. Finns lite brister att fixa för att segla båten optimalt. Ibland tar jag fockskotet från självslående skenan som nedhal men lite jobbigt att knyta om när spinnarbogen bara är 3-4 sjömil. Suggor har jag inte heller. Borde kanske fynda i Benns realådor på Allt för sjön. 

Förbi Sandhamn genom en flock C55 utan mål eller riktning… vimsig seglarskola…

Över nästa fjärd och framme vid slutmålet för dagen som är Bullerö. Vinden ska ligga på hyfsat hård No och N och nu ligger vi perfekt. 

Dags för lunchkorv!

Österviken liggdag 0M

Födelsedagsbarn i kompisbåten. Dessutom ganska trötta efter gårdagen och skönt med en sovmorgon. Flyttade till en trevligare klippa i samma vik. Sillunch. Födelsedagsfika. Sol. Bad. Bastu. Äntligen värmer solen rejält. Och över 18 grader i vattnet. 

Rödhamn – Österviken Möja 62M

Tidig väckning och dags att återvända till Sverige. Trots den arla morgontimman fanns det nordlig vind att segla på. Halvvinden var lite brant för spinnakergång men focken byttes snabbt till Genua. Vid Nyhamn lättade det ut och det kändes rätt att prova med blåsan ändå. Tog inte lång tid så både vred det och ökade. Eftersom vi inte skulle till Gotland så drog vi ner.. Överfarten gick smidigt, inte farligt mycket sjö och god fart – oftast mellan 4,5 – 6 knop. Bara ett par handelsfartyg att hålla reda på. Det ändrades vid inloppet i skärgården vid Söderarm. Vet inte hur många finlandsfärjor, kryssningsfartyg, lotsbåtar och andra fartyg som höll till i farleden på samma ställe. 

Vi vände nedåt och siktade på Rödlöga. 41 sjömil hade räckt bra men tyvärr hittade vi ingen vettig ankringsplats så vi seglade vidare söderut. Slutade till slut i Österviken efter ett försök på kyrkviken på Möja där det var mer än smetfullt i den hårda nordostliga vinden. 

Nu slutade dagens tripp på över 60M och vi är ganska så genomblåsta och möra. 

När man ligger på samma kurs i flera timmar kan Ray styra och kapten läsa lite. Bokfynd på Åland à 2€.

Degerby – Rödhamn 11M

Första gången på semestern vi vaknade och det droppade på båten. Himlen var inte helt grå så det fanns hopp om sol. Tog en liten sovmorgon innan vi drev iväg i den svaga vinden. Till en början gjorde vi kanske 2 knop men det tog sig efter en stund. Sista 2-3 sjömilen var det kryss och när vi till slut gled in vid Rödhamns brygga kom solen fram. Fantastisk ö. Fina klippor, utsikt mot horisonten, litet museum, blev insläppta i lotsbostaden (ÅSA klubbhus), bastu, strand mm. 

Poker Run Åland drog förbi. 80-talet muskelbåtar i våldsam fart och ljudnivå. 

Karlby – Degerby Föglö 31M

Även idag kom seglen upp bara ett par hundra meter från bryggan. Gled ut genom Karlbys snåriga leder på förmånliga vindar. Den nordliga vinden består och när vi väl var ute var det bara att kryssa. Angivna distanser är alltid närmsta väg enligt rutten på GPSen så när vi idag kryssade ca 20 av de 31 så är seglad sträcka betydligt längre. Belöningen kom de sista 5 sjömilen när vi vände söderut och spinnaren kom upp. Det är skönt i solen när man har medvind annars drar det kallt. Än har jag inte tankat på semestern. 

Degerby har en jättefin affär och det känns som vi är åter i civilisationen efter besöket på Kökar. Man kände verkligen hur långt borta man var. Byggnader nedgångna, primitiv affär osv…

Svårt att fota känslan men finlandsfärjorna är bra stora och kommer snabbt i farlederna. Dom kör i 20 knop så det gäller att vara vaken.